Citrulin predstavlja neesencijalnu, neproteinsku alfa-aminokiselinu koja je sastavni deo organizma sisara, nalazi su u biljkama (lubenica, krastavac, dinja i bundeva su najbogatiji izvori citrulina) i u svim živim organizmima. L-citrulin predstavlja ključno intermedijarno jedinjenje u ciklusu uree. U organizmu L-citrulin nastaje iz ornitina u ciklusu uree ili oksidacijom arginina. Citrulin je endogena aminokiselina jer može da nastane u ljudskom organizmu kao rezultat prirodne sinteze. Ime mu potiče od latinske reči citrullus, lubenica, zbog toga što je prvi put izolovan iz lubenice.
L-citrulin-malat predstavlja so aminokiseline L-citrulina i DL-jabučne kiseline. Suplementacija citrulin-malatom može da pomogne u procesu oporavka od intenzivnih fizičkih napora i da utiče na poboljšanje sportskih performansi.
Citrulin se uzima sa ciljem da ubrza oporavak mišića nakon treninga, smanji bol i upalu mišića. Jabučna kiselina (malat) upotpunjuje delovanje citrulina i stimuliše cirkulaciju čime se povećava dotok kiseonika u mišiće, a to rezultuje povećanjem izdržljivosti i efikasnosti.
Preporučeno doziranje i način upotrebe
Rastvoriti u šejkeru 1 porciju proizvoda 5 g (1 merica) u 250 ml vode ili soka nakon treninga. U zavisnosti od cilja suplementacije, citrulin može da se uzima i pre i posle treninga (30 min.).
Broj doza po pakovanju: ~40
Veličina doze: 5 g
Aktivna komponenta
5 g
100 g
%PDU*
L-citrulin-DL-malat (1:1)
5000 mg
100 g
**
od čega L-citrulina
2750 mg
55 g
**
*PDU - preporučen dnevni unos. ** - PDU nije ustanovljen.
Sastojci: 100% L-citrulin-DL-malat.