korpa (0)
Home
O nama / About Us
Kontakt / Contacts
Prodajna mesta
Linkovi i Prijatelji sajta

LAMA :: LAMAVita :: Biljni preparati :: Alge i ekstrakti zelenog povrća :: Spirulina / 60 kapsula

 
Proizvodi po kategorijama
Vitamini i minerali
Vitaminsko-mineralno-biljni multipreparati
Biljni preparati
Ostali prirodni preparati
Preparati za zglobove, hrskavicu, tetive i ligamente
Preparati za mršavljenje
Aminokiseline
Proteini, zamene za obrok i preparati za povećanje mišićne mase
Preparati za energiju, snagu i oporavak
Oprema
Proizvodi po proizvođačima

Spirulina / 60 kapsula
690,00 RSD 
Nutrione

 

 

 

Spirulina je uobičajeno ime za dve vrste cijanobakterija (lat. Arthrospira platensis, Arthrospira maxima). To je plavo-zelena alga koja sadrži čitav spektar nutrijenata i predstavlja superhranu sa mnogo hranljivih svojstava. Uzgaja se širom sveta i prirodno nastanjuje tropske i suptropske predele. Idealan je dodatak ishrani za ljude svih životnih dobi i stilova života. Predstavlja dobar izvor lako svarljivog proteina, sadrži značajne količine hlorofila, karotenoida (beta-karoten), vitamina B grupe, minerala, oligoelemenata, esencijalnu gama-linolensku kiselinu (GLA), sulfo-polisaharide, i neke jedinstvene pigmente.

Spirulini se pripisuje hipoholesterolemijsko, glukoregulatorno, imunoprotektivno i antioksidantno delovanje. Većina ovih tvrdnji zasnovano jc na rezultatima dobijenim na eksperimentalnim životinjama i u in vitro istraživanjima. U ispitivanjima na ljudima, spirulina je pokazala povoljne efekte na regulaciju nivoa glukoze i holesterola u krvi. Nije dovoljno ispitana primena kod dece, trudnica i dojilja.

Jednostavna, čista, organski gajena hrana (bez pesticida) može da pomogne očuvanju zdravlja, koje je meta stresnog načina života. Upotreba mikroalgi u ishrani može da pomogne kod najčešćih oboljenja današnjice: ulkusne bolesti, artritisa, alergija, dijabetesa, gojaznosti i povišenog krvnog pritiska. Postoji preko 30.000 vrsta algi, a plavo-zelene alge su najprimitivnije, najmanje su se razvile u evolutivnom procesu. Ne sadrže jedro, a njihovi ćelijski zidovi su meki i lako svarljivi, za razliku od tvrde celulozne opne kod ostalih biljaka. Od svih algi, spirulina ima najveću hranljivu vrednost. Mada postoji više miliona godina, relativno se kratko koristi u ljudskoj ishrani.

Protein čini 60% spiruline - mnogo više nego kod bilo koje druge hrane. Protein spiruline sadrži sve esencijalne aminokiseline. Većina životinjskih proteina sadrži veliku količinu masti, kalorija i holesterola. U spirulini se nalazi samo 5% masti, i to nezasićenih masnih kiselina (omega 3-6-9), korisnih za ljudsko zdravlje. Jedan gram spiruline sadrži manje od 4 kalorije i praktično je bez holesterola. Svarljivost i resorpcija su veoma važni faktori za neuhranjene osobe, rekonvalescente i starije osobe. Da bi se odredila procentualna zastupljenost iskoristljivog proteina u hrani, meri se količina prisutnog proteina, njegova svarljivost i biološka vrednost. Jedina hrana koji ima bolje iskoristljiv protein od spiruline su jaja, ali ona sadrže holesterol. Spirulina obezbeđuje:

- pravilno i zdravo mršavljenje time što zadovoljava apetit
- dugotrajan izvor energije sportistima
- skraćuje vreme oporavka posle fizičke aktivnosti
- pomoć kod problema sa varenjem
- neophodne sastojke zeleniša deci i osobama koje ne jedu dovoljno povrća
- lakoapsorbujuće gvožđe
- jačanje imuniteta

Spirulina je moćan borac protiv slobodnih radikala koji se stvaraju neprestano u toku disanja, varenja, izlaganja sunčevom zračenju i bakterijskim infekcijama. Sportisti su zbog napora više izloženi napadima slobodnih radikala kojih ima u velikim količinama u zagađivačima atmosfere.

Spirulina se u suplementima dobija u procesu sušenja uz minimalno prisustvo kiseonika, što to je od velikog značaja kod biljaka i nutrijenata sklonih oksidaciji. Zahvaljujući ovoj novoj tehnologiji, proizvodi spiruline sadrže tako sveže i očuvane alge, da u njihovom sastavu ostaje sačuvano 92% vrednosti njihovog svežeg stanja.

Uobičajene suplementirane doze su 250-750 mg po dozi. U Nutrione Spirulini nalazi se 400 mg sprašene alge spiruline.

Preporučena doza i način upotrebe

3 kapsule dnevno, najbolje popiti sa čašom vode ili soka pre glavnog obroka (doručka, ručka, večere).

 

Podaci o nutritivnoj vrednosti
Broj doza po pakovanju: 20 | Veličina doze: 3 kapsule
Aktivna komponenta
Spirulina, u prahu (Arthrospira platensis) 1200 mg*
Proteini 1,05 g
Masti 0,15 g
Od toga zasićene masti 0,045 g
Ugljeni hidrati 0,45 g
Od toga šećeri 0,3 g
Energetska vrednost 7,5 kcal
*PDU (preporučen dnevni unos) nije utvrđen. `
Ostali sastojci:
želatin, stabilizator (E460), sredstvo protiv zgrudvavanja (E470b), boja (E171).
`

Find us on Facebook

Lama d.o.o. © 2008-2018
Beograd, Makedonska 30/I, TC EUROCENTAR, tel: 011/3373-829
Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 147, tel: 011/3807-008