korpa (0)
Home
O nama / About Us
Kontakt / Contacts
Prodajna mesta
Linkovi i Prijatelji sajta

LAMA :: LAMAVita :: Vitamini i minerali :: Koenzim Q10 :: CoQ-10 30 mg / 30 gelkapsula

 
Proizvodi po kategorijama
Vitamini i minerali
Vitaminsko-mineralno-biljni multipreparati
Biljni preparati
Ostali prirodni preparati
Preparati za zglobove, hrskavicu, tetive i ligamente
Preparati za mršavljenje
Aminokiseline
Proteini, zamene za obrok i preparati za povećanje mišićne mase
Preparati za energiju, snagu i oporavak
Oprema
Proizvodi po proizvođačima

CoQ-10 30 mg / 30 gelkapsula
1.200,00 RSD 
Nutrione

 

 

 

Koenzim Q10 je supstanca koja se u malim količinama nalazi u svim ćelijama i tkivima ljudskog organizma. Naziva se još i ubikinon (ubiquinone). Koenzim Q10 je komponenta respiratornog lanca u procesu prenosa elektrona i ima važnu ulogu u proizvodnji telesne energije (sinteza ATP-a) neophodan je za održavanje integriteta i funkcije ćelijskih membrana. Predstavlja važan deo antioksidativnog zaštitnog sistema organizma. Pripisuju mu se važne povoljne fiziološke funkcije:

- delovanje protiv povišenog pritiska
- pravilan rad srčanog mišića
- bolje iskorišćavanje energije
- kao pomoćna terapija kod osoba na terapiji statinima

Sa starenjem organizam proizvodi sve manje koenzima Q10. S obzirom da je direktno povezan sa proizvodnjom energije, stručnjaci smatraju da je njegov nedostatak jedan od faktora bržeg starenja organizma i pojave bolesti vezanih za proces starenja. Q10 je važan za održavanje zdrave intraćelijske aktivnosti, a neki stručnjaci njegovo dejstvo porede sa dejstvom vitamina E, jednim od najefikasnijih antioksidanasa. Kao antioksidans, Q10 učestvuje u regeneraciji vitamina E.

Koenzim Q10 je otkriven 1957. godine. Otkrio ga je dr Frederick Crane sa Univerziteta u Viskonsinu, a godinu dana kasnije ga je dr Carl Folkers sa Univerziteta u Teksasu identifikovao i zabeležio njegovu hemijsku strukturu i uspeo da ga proizvede procesom fermentacije.

Pošto je utvrđeno da ljudi sa oboljenjima srca imaju izrazitu deficijenciju koenzima Q10, još tada je bilo sasvim jasno da je pronađen revolucionaran preparat za prevenciju i lečenje srčanih oboljenja, ali tek 70-ih godina prošlog veka japanski naučnici pronalaze način (biofermentacija) da proizvedu velike količine koenzima Q10 po pristupačnim cenama. Danas postoji veliki broj istraživanja i naučnih studija koje potvrđuju pozitivne efekte Q10 na zdravlje. Q10 je na tržištu od 1974. godine, a na glasu je kao izuzetno bezbedan preparat, bez negativnih efekata. Suplementacija koenzimom Q10 značajno poboljšava funkciju srčanog mišića ne ispoljavajući nijedan sporedni efekat.

Sintezu koenzima Q10 u organizmu mogu da blokiraju neki lekovi, a opada u bolesti i sa godinama starosti. Nema podataka o dnevno potrebnoj količini. Nedostatak koenzima Q10 u organizmu dovodi do slabljenja imunološkog sistema, paradentopatije, malaksalosti i gojenja. Brzina delovanja koenzima Q10 je različita i zavisi od stepena nedostatka, pa je tako organizmu sa malim nedostatkom potrebno čak tri ili više meseci za vidljivi efekat, dok u slučaju većeg nedostatka Q10 već posle nekoliko dana primene dolazi do vidnog poboljšanja. Važno je znati da Q10 koji se kao dodatak hrani unese u organizam ne utiče na nivo Q10 u krvi koji je stvoren u organizmu, znači ne zaustavlja vlastitu sintezu nego samo dopunjuje taj nivo. Starenjem se smanjuje mogućnost vlastite sinteze koenzima Q10.

Preporučena doza i način upotrebe

1 kapsula dnevno, najbolje popiti sa čašom vode ili soka, između obroka.

 

Podaci o nutritivnoj vrednosti
Broj doza po pakovanju: 30 | Veličina doze: 1 perlica
Aktivna komponenta
Koenzim Q10 30 mg*
Proteini 0,1 g
Masti 0,4 g
Od toga zasićene masti 0,1 g
Ugljeni hidrati 0,05 g
Od toga šećeri 0,01 g
Energetska vrednost 6 kcal
*PDU (preporučen dnevni unos) nije utvrđen. `
Ostali sastojci:
suncokretovo ulje, emulgatori (glicerilmonostearat, soja lecitin), antioksidansi (E306, E304i, E310), želatin, glicerol, boja (E171).
`

Find us on Facebook

Lama d.o.o. © 2008-2017
Beograd, Makedonska 30/I, TC EUROCENTAR, tel: 011/3373-829
Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 147, tel: 011/3807-008