Omega-3 Fish Oil 1000 mg- 100 gelkapsula
Rasprodato

Omega-3 Fish Oil 1000 mg - 100 gelkapsula


Country Life

Cena:

 

1.200,00 RSD

Omega 3 su polinezasićene esencijalne masne kiseline i mogu biti biljnog ili životinjskog porekla. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su: riba, naročito iz hladnih mora, fitoplankton i ulje lanenog semena. Masne kiseline se dele prema tome gde im se nalazi prva dvoguba ugljenična veza u odnosu na kraj lanca kiseline koji se označava sa omega. Kod omega 3 (alfa-linolenske kiseline) ta veza se nalazi na trećem ugljenikovom atomu od kraja, a kod omega 6 (linolne kiseline) se nalazi na šestom.

Ulje lanenog semena sadrži omega 3, koju organizam prvo konvertuje u EPA ili DHA, masne kiseline dužih lanaca - biološki aktivniji oblik - u cilju stvaranja prostaglandina, složenih supstanci nalik na hormone koje kontrolišu rad svih organa. Omega 3 iz ribljeg ulja već sadrži oblike EPA i DHA dugih lanaca, pa je put za njihovu upotrebu od strane organizma nešto kraći.

Sredinom 70-tih godina prošlog veka, tim evropskih naučnika je na Grenlandu izučavao jedinstven način života i navike u ishrani Eskima. U njihovoj ishrani preovlađuju masti i proteini poreklom iz mora, bogate nezasićenim masnim kiselinama. Ishrana im se bazira na tzv. plavoj ribi - kit, losos, sardina, foka i skuša. Naučnicima je neobično bilo to što su ovi ljudi veoma zdravi, naime eskimsko stanovništvo zapadnog Grenlanda gotovo da ne poznaje bolesti srca, moždani udar, lošu cirkulaciju - najčešće bolesti savremene civilizacije. Oni hranom u organizam unose 10 puta više nezasićenih masnih kiselina od stanovnika Evrope, koji u svojoj ishrani uglavnom imaju zastupljene zasićene masne kiseline. Ne samo da ne pate od bolesti srca, već imaju izvanredan ten, čistu kožu, jake zglobove i ligamente, a sve to zahvaljujući ribljem ulju koje sadrži omega 3.

Omega 3 masne kiseline se moraju unositi u organizam hranom, jer ih organizam sam ne proizvodi. One su glavni sastojak ćelijske membrane, neophodne su za ćelijsku regeneraciju i reprodukciju, a hormoni, koji pokreću sve funkcije u organizmu, ne mogu da se proizvedu bez njih. Dve najaktivnije i najviše proučavane komponente omega 3 su EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Za DHA se zna da je vitalni sastojak fosfolipida ćelijske membrane kod ljudi, naročito ćelija mozga i retine. Zato je važna za normalan razvoj mozga fetusa i njegovo funkcionisanje tokom celog života, kao i za propusnost i elastičnost moždanih ćelija, što ima direktnog uticaja na raspoloženje i na kognitivne funkcije. Obe su veoma važne za fizičko i emocionalno zdravlje, a mogu da spreče i rast tumorskih ćelija i smanje nivo holesterola i triglicerida u krvi stimulišući oksidaciju masti u jetri.

Zbog oksidativnog stresa, koji čoveka prati tokom celog života, organizam se nalazi u stanju neprekidnog samooporavka. Za to su mu potrebne velike količine nezasićenih masti koje učestvuju u ćelijskoj reprodukciji i čine elastičnom i funkcionalnom ćelijsku membranu. Kada je njihova količina dovoljna, srce i kardiovaskularni sistem su rasterećeni i mogu normalno da funkcionišu. U nedostatku dobrih masnoća, organizam je prinuđen da za izgradnju ćelija koristi one loše, zasićene. Kako vremenom zasićene masti preovladaju nad nezasićenim, tako kardiovaskularni sistem biva sve opterećeniji. Rezultati i zaključci izvedeni iz ovih istraživanja doveli su do toga da u jesen 2004. godine FDA prizna značaj i odobri upotrebu omega 3, navodeći da ona služi za redukovanje rizika od koronarnih bolesti srca. Korist koje organizam ima od omega 3 kiselina se ne svodi samo na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Veliki uticaj imaju i kod depresivnih stanja, na vid, imunološki sistem, u toku trudnoće, na zdravlje zglobova, kod migrena i dr.

Molekulski prečišćena (molecularly distilled) omega 3 se proizvodi u Norveškoj koristeći vakuumsku molekulsku destilaciju. Ovakva proizvođačka tehnika garantuje proizvod koji sadrži EPA i DHA velike čistoće, sa visokim procentom prostaglandina, a minimalnim prisustvom nečistoća tipičnih za riblja ulja. Dobija se iz celih sardina, sardela i skuša. Ovo ulje može da sadrži vitamine A i D, ali u procesu prečišćavanja njihova količina se ograničava, pa na kraju sadržaj ovih vitamina u gotovom proizvodu biva zanemarljiv. Gelkapsule u kojima se nalazi ulje iznutra su obložene specijalnim slojem koji dozvoljava da se sadržaj kapsule oslobodi tek kad prođe želudac, što omogućava znatno bolju resorpciju. Kapsule ribljeg ulja su obično providne i mekane na dodir, ali kod pojedinih preparata imaju dodatni sloj od celuloze da bi se sprečila pojava bilo kakvog mirisa, pa su te kapsule mutnije i čvršće na dodir. Zahvaljujući tome i osobe osetljive na miris ribljeg ulja mogu da ga koriste.

Omega 3 masne kiseline su važne kao dodatak ishrani, jer pomoću njih nastaju prostaglandini koji pomažu na sledeći način:

- poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska
- kod srčane aritmije i koronarnih bolesti srca
- jačanje imunološkog sistema
- pospešivanje metabolizma masti, smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi
- smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda
- ublažavanje simptoma osteoporoze
- smanjenje negativnih efekata hormona kortizola
- pomoć kod oboljenja nervnog sistema (multipleks skleroza)
- smanjenje nivoa fibrinogena i prevencija slepljivanja trombocita i tromboze (začepljenja krvnih sudova)

Postoje brojni dokazi da esencijalne masne kiseline imaju pozitivnih efekata kod upalnih povreda zglobova. Jedan od njih je izveštaj fizioterapeuta danskog olimpijskog komiteta koji je sa uspehom tretirao stotine slučajeva hroničnih upalnih povreda kombinovanjem omega 3 i 6, antioksidanata (vitamina A, C i E) i vitamina B-6 sa selenom i cinkom. Odgovor na terapiju se kod sportista javio posle dve do tri nedelje. Tom prilikom je potvrđeno da esencijalne masne kiseline pospešuju proizvodnju prostaglandina koji ublažavaju bolove i upale.

Prema rezultatima istraživanja koje je objavio New England Journal of Medicine 1994. godine, osobe koje unose više nezasićenih masnih kiselina ređe oboljevaju od raka pluća i debelog creva, emfizema pluća i bronhitisa, čestih kod pušača, a ne oboljevaju od hronične psorijaze i imaju lepši i svežiji izgled kože. Uz dodatke ishrani koji sadrže riblje ulje, preporučljivo je dodatno uzimati antioksidante, naročito vitamin E da bi se sprečila oksidacija ribljeg ulja u samom organizmu.

Preporučena doza: 1 gelkapsula uz obroke ili po preporuci lekara.