Acetyl L-Carnitine- 60 kapsula
Rasprodato

Acetyl L-Carnitine - 60 kapsula


Nutrione

Cena:

 

1.200,00 RSD

L-karnitin je prisutan u svim ćelijama organizma gde se sintetiše iz aminokiselina lizina i metionina, za šta su neophodni vitamin C, gvožđe i vitamini B grupe. Acetil L-karnitin (ALC) je acetil estar aminokiseline L-karnitina. Ima slične funkcije u organizmu kao karnitin, ali se brže i efikasnije apsorbuje i prenosi krvotokom, jer lakše prolazi kroz ćelijsku membranu. Ova aminokiselina je, kao i karnitin odgovorna za transport dugih lanaca masnih kiselina u ćelije gde se proizvodi ATP - ćelijska energija.

Osnovna funkcija L-karnitina u organizmu je vezana za metabolizam masti. Karnitin ulazi u sastav transportnih sistema koji omogućavaju prelazak masnih kiselina u mitohondrije. Sposobnost karnitina da spreči porast nivoa mlečne kiseline u krvi nakon vežbanja omogućava odlaganje pojave zamora. Zahvaljujući svojoj osobini da doprinosi nastanku energije iz masti, karnitin je osnovni sastojak dijetetskih suplemenata namenjenih sagorevanju masti, ali i suplementima namenjenim redukciji telesne mase.

Acetil L-karnitin ima i značajnu ulogu u unapređivanju kognitivne funkcije i memorije jer učestvuje u produkciji ključnog moždanog transmitera, acetilholina, a može takođe da bude donor acetil grupe za brojne biohemijske reakcije. Na mozak deluje slično kao fosfatidilserin, preko raznih mehanizama koji štite ćeliju od razornog uticaja procesa starenja.

Jedna od najvažnijih funkcija acetil L-karnitina je prenošenje masnoća u ćelijske mitohondrije, gde se u procesu oksidacije sagorevaju oslobađajući energiju. Isto to radi i sam L-karnitin, ali acetil L-karnitin obezbeđuje acetil grupu, zahvaljujući kojoj tzv. acetil koenzim A, ključni metabolički posrednik, može da se regeneriše, što ima za rezultat transport metaboličke energije i povećanje ćelijske aktivnosti. Acetil grupa još omogućava bolju rastvorljivost u vodi, što ima za posledicu ne samo lakše kretanje unutar ćelije, već i kroz njenu membranu, pa i kroz ceo organizam. Tako ALC može da dospe i do delova organizma gde sam L-karnitin ne može.

Acetil L-karnitin je značajan i za zaštitu opšteg zdravlja i za zaštitu funkcije srca. Ima antioksidativno dejstvo i usporava odumiranje ćelija. Kako organizam stari, tako nivo acetil L-karnitina opada, ali se može povećati blagovremenom suplementacijom.

Suplementi acetil L-karnitina se preporučuju:

- u cilju smanjenja telesne mase (učestvuje u metabolizmu masti i stvaranju energije)
- za smanjenje zamora kod sportista
- kod starijih osoba zbog problema sa pamćenjem i senilnošću
- u cilju kardiovaskularne zaštite

Preporučena doza i način upotrebe

4 kapsule dnevno, najbolje popiti dva puta dnevno po 2 kapsule sa čašom vode ili soka, između obroka.